Gamming om golf på norra Irland

Inge Gamming finns här  *
 

GAMMINGS EXTRA

Torspelarna
Golfjournalisterna

"
Man ska inte
oroa sig för
det man inte
kan påverka"

*
Halmstads Alpinas jubileumsskrift 1978 >>>
*

Psst ...
Sverige under
andra världskriget
Pssst ...
Fenomenal slogan
långt före sin tid
*

"Folket stannar
om regeringen går"

Klassiskt citat
från måndags-
demonstrationerna
i Leipzig och
Dresden före
murens fall 1989.

*
Mandelas
kvinna

- från diktator
till demokrat!

"Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag"
(Ingemar Stenmark)

"Som att köra bil till jobbet med grönt ljus hela vägen."
(Annika Sörenstam om sin 59-rond)

*
Kocktipset!
Buljong!
Med Golfjournalisterna på Irland/Nordirland okt 2010:
Arkitekten blev kvar i d
ynerna,
whiske
yn lockar på frukostbordet
och polisen kommer på f
örsta tee
 
 
Nordvästra Irland, som detta reportage handlar om, har utsetts till Årets golfresmål i Europa 2011.

     Med siren och blåljus på styret.Av INGE GAMMING
  
Solen skiner när vi landar i Dublin. Det är ett gott tecken. Det goda vädret fortsätter hela veckan med hyggliga hösttemperatur och behagliga vindar. Utom på Royal Portrush, då sista bollen sista timmen drabbas av en hård kuling som gör det långa 17:e hålet näst intill onåbart.
  
Första dagen tar e
n lång bussresa oss in genom Nordirland och sedan tillbaka till republiken. Roger Blomquists whistskola öppnar i baksätet. Främsta lärdomen är att whist är svårt.
   Under ett stopp blir det möjligt att utforska vilken av de mörka irländska ölen som är bäst. Göran Ohlsson och Ola Folkesson förefaller hålla på klassiska Guinness medan Stefan Bratt möjligen lutar åt yuppiefavoriten Smithwicks.
   Dagens slutmål är Ballyliffin Lodge & Spa längst uppe i norr med utsikt över havet och strandängarna.
   På morgonen blir det ett varmt välkomnande i golfklubbhuset. Vi får veta hur man i en by med mindre än 1000 invånare skapat sina golfbanor och marknadsför sig över hela världen, The Old links ser ut att alltid ha legat där. I själva verket tillkom deStormskydd.n så sent som på 1970-talet. Den slingrar sig fram i dynerna och omges av den nyare Glashedy, vars 18 hål anlades 1994.
   I en grävskopa i en bunker sitter banarkitekten Pat Ruddy kvar - nåja, han har väl varit hemma emellan - och finjusterar layouten.
   Ruddy är Irlands för tillfället främste banarkitekt, god vän till många av oss, f d journalist och mannen bakom världsklassbanor som Druid’s Glen och European.
   Greenfeen på Ballyliffin är 60-70 euro. De flesta i Golfjournalisternas grupp spelar 27 hål och bekantar sig således med båda banorna. Gunnar Walldén imponerar med 34 poäng.
   Tredje dagen går resan med färja över sundet vid Magilligan Point till Portstewart. Polisen kommer upp på försWhiskey till gröten på frukostbordet.ta tee. Han heter Tony och cyklar. Mycket smidigare än bil i en liten stad, säger han. Tjänstecykeln är fullt utrustad med 24 växlar, blåljus och siren. Tony visar, stolt och entusiastisk.
   Golfklubben bildades 1894 och har tre 18-hålsbanor. Den bästa heter Strand och tillkom 1907. Greenfeen är 80-95 pund. Banan öppnar med underbara hål i ett kuperat och vildvuxet dynområde. Halvvägs genom ronden ändrar hålen karaktär och vi glider över i ett öppet och flackare landskap.
  
Torsten Pamp och Ulla Hansson tämjer naturen bäst. Båda har 31 poäng.
   Efteråt besöker vi Giants Causeway utanför Portstewart. Detta är en enorm stenformation, som finns på listanPort Stewarts etta med staden (t v) och klubbhuset (t h). över världsarv.
  På kvällen går bussen till (London)Derry och dunbolstren på Everglades hotel. Stan ligger i Nordirland. Den heter Derry bland irer och Londonderry bland britter.
   Everglades överraskar med whiskey på frukostbuffén. Till vad? Jo, en matsked på gröten tillsammans med litet honung rekommenderas som smaksensation. Ganska häftigt, och bara att instämma. Somliga tar gröt fast de aldrig gör det annars.
   Efter detta tar vi oss andäktigt an Royal Portrush med tvåPort Stewart. 18-hålsbanor, av vilka Dunluce är juvelen. Banan är tolva på den senaste världsrankingen. Och det är enda banan utanför den brittiska huvudön där British Open spelats.
   Den är också en av fem-sex i en exklusiv grupp av de bästa linksbanorna på Irland - och därmed i världen. Utöver Portrush handlar det då om Royal County Down, Ballybunion, Waterville, Portmarnock och på senare tid även European.
   Royal Potrush bildades 1888. Banan harRoyal Portrush. utvecklats genom åren. Nuvarande sträckning är i huvudsak från 1930-talet. Greenfeen är 135 pund.
   Ettan kännetecknas har några egenartat tvärdjupa bunkrar. Det är en mäktig par fyra som leder oss in i det till synes orörda dynlandskapet.
   Uppe på höjden till höger ligger Darren Clarkes hus. Därintill håller Graeme McDowell på att bygga. Båda är mycket omtyckta på Royal Portrush, i huvudsak mer som hyggliga prickar än som världsspelare, verkar det.
  
Bertil Guslén håller ihop spHögste chefen på K Club: Michael Davern.elet bäst och vinner med 27 poäng. Längdsskidexperten Frille Eriksson excellerar med en birdie på trean.
   TV-experten Roger Blomquists konståkningskurs utmynnar i - om jag förstår saken rätt - att en quadruppel är lika bra ovanför isen som den är dålig på golfbanan.
   Efter detta lämnar vi linksgolfen och åker till K Club utanför Dublin. Där spelar vi Ryder Cup-banan som Arnold Palmer ritat, en parkbana av världsklass omgiven av lyx och flärd och finess. Stefan Bratt vinner med 28 poäng.
   På hotellet tas vi omhand av verkställand
e direktören Michael Davern. Han berättar öppenhjärtigt om de svårigheter - men också möjligheter - som den ekonomiska krisen medfört på Irland. En följd är ökat samarbete mellan klubbarna och förbättrad service till turister som vill spela flStilig herre med käpp.era olika banor.
   Under Ryder cupåren var greenfeen på K Club över 300 euro. Numera kan man spela för 100-150 euro beroende på tid och veckodag.
   Kom dock ihåg att det är tuffa hcpgränser på de bästa banorna, ofta 18 för män och 24 för kvinnor. En av våra resenärer uppfyller inte dessa krav. För oss löser det sig ändå. Men det är inte alltid så. Det vore nog inte så kul att betala 1500 i greenfee, smuggla ut en höghandicapare på banan, sedan bli upptäckt och avvisad.
 
 Ranking: Under Golfjournalisternas resor brukar resenärerna alltid ranka de banor som spelats. Resultat: 1. Royal Portrush platssiffra 11. 2. Ballyliffin 25. 3. Portstewart 31. 4. K Club 33.
   Fjärdeplatsen för K Club ska inte ses som en nedvärdering av denna utmärkta bana, utan mera som en följd av att resenärerna är linksentusiaster.
  
Ola Folkesson, Torsten Pamp och Inge Gamming har tagit bilderna.
  
Reseledare var Inge Gamming o
ch Stefan Bratt.
  Bildtexter finns inbyggda i bilderna (poppar upp om du för pilen över dem). Om din webläsare inte klarar detta (t ex Firefox) finns beskrivningar här, uppifrån och neråt:
* Poliscykel med blåljus och siren.
* Stormskydd.
* Whiskey på frukostbordettewart.
* Port Stewarts etta med klubbhuset till höger och den lilla staden i bakgrunden till vänster.
* Dyner, tees och spelare på Port Stewart.
* Royal Portrush.
* K Club: Michael Davern är vd.
* Elegant herre med käpp: Gunnar Walldén, bäst sammanlagt i resans golfspel.
* Elegant herre med glas: Er rapportör.

   Fler texter om de fantastiska golfbanorna på Irland:
   *** De tjusigaste parkbanorna ... och en halvfärsk links >>>
   *** Västerut till andra makalösa linksbanor >>>

Mera om golf >>>

"Jag slår inte så långt, men ganska snett"
(Golfare med självinsikt)

Till toppen av sidan


 

Fler skidlänkar:
 
Skidväder

 
Snödjup
 Alpina
 världscupen

 
Ski Magazine
 Pistkartor
 
Brantaste
 backarna

 
*
Enjoy
Today's cartoon
updated five days a week!
All cartoons
copy Ted Goff.
*
 
Video 
Support
special

   Supergolf på Irland
*
Världen och vi
Machu Picchu, Peru
De mytiska städerna

*
Här finns:

Golfjour-
nalisterna

*
Litet om hur
man kissar i
Sydafrika

*
Spikrakt!
Förbjuden frukt
*
Fore!

 

Inge Gamming. Journalist. Ski, Golf and World Writer.
 
Minds of  HalmstadRioCape TownSydneyNYCFrisco, and Hong Kong as well as alpine skiing, golf, travel, trade etc. Around the globe around the clock.

INGE
GAMMING
Personuppgifterna på mina sidor är journalistik. Skulle felaktiga uppgifter mot förmodan före-komma är det skönlitteratur.

epost Inge Gamming email      epost Ansi Gamming email

S-30565 Vilshärad (Halmstad), Sweden. +46 70 638 8090.
Swedish chairman of the European Golf Writers Association.
Honorary member of The International Association of Ski Writers.
Former vice president of The Swedish Golf Writers Association.
Member of The Swedish Alpine Journalists Association.

Don't get fooled. This is the real thing. Halländskt ordspråk: Det är ingen konst bara en kan!
Discover for ever - in this new century as well as in the past


 
 


Site Meter