Inge Gamming finns här  *
 Verksamhet: Proffsiga manuskript och texter, språkgranskning,företags- och klubbtidningar, privata och kommersiella websidor mm.
Gammings weblogi - ett exoeriment som finns här >>>

Fullt med spännande länkar i rullgardinsmenyn högst upp

GAMMINGS EXTRA

Torspelarna
Golfjournalisterna

"
Man ska inte
oroa sig för
det man inte
kan påverka"

*
Halmstads Alpinas jubileumsskrift 1978 >>>
*

Psst ...
Sverige under
andra världskriget
Pssst ...
Fenomenal slogan
långt före sin tid
*

"Folket stannar
om regeringen går"

Klassiskt citat
från måndags-
demonstrationerna
i Leipzig och
Dresden före
murens fall 1989.

*
Mandelas
kvinna

- från diktator
till demokrat!

"Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag"
(Ingemar Stenmark)

"Som att köra bil till jobbet med grönt ljus hela vägen."
(Annika Sörenstam om sin 59-rond)

*
Kocktipset!
Buljong!

SKIDOR!     Resgodis om golf
Detta är ett axplock av mina resenotiser i Expressen, Svensk Golf mm.
En
telefon

nian! 
På Hibiscus Golf Club i Naples på Floridas västkust finns en telefon på nians tee. Därifrån ringer man till klubbhusets restaurang och beställer snacks och drycker. 
När man puttat färdigt på nians green får man den beställda förtäringen på en bricka direkt ut till golfbilen.
Golf
i
New 
York.
 
Visst kan man spela golf i New York. Enklast är att ta färjan från södra Manhattan till Queens och spela en public course - utan krav på bil - för ungefär 20 dollars. 
Men man varnas för tjuvar och avråds från att ens lägga ifrån sig bagen på "fel" sida av greenen. 
- Ibland känns det som att man helst skulle ha bagen över axeln medan man puttar, säger en flitig New Yorkresenär.
Krokodiler
vaktar
greenen!
Se upp för krokodilerna! En damm med 48 exemplar av de livsfarliga djuren bevakar området framför 13:e greenen på Lost City Golf Course i spelstaden Sun City i Sydafrika. Dammens vägg är ett par meter hög, så krokodilerna kan inte att ta sig ut. Men det finns inget staket som skyddar golfspelarna från att trilla ner, bara en mur som är några decimeter hög. Så se för guds skull till att inte snubbla. 
Hål är 133 meter från herrtee, 105 meter från dam. Man hämtar inte gärna bollen om man slagit för kort. 
Sun City har ytterligare en bana, uppkallad efter Gary Player. Där spelas den omtalade miljondollarturneringen varje år.
Sex-
boll
i
Thai-
land.
I Thailand förekommer det till och med att man spelar 6-bollar under veckosluten. Det kan bli stora sällskap som drar fram. Spelarna har alltid en caddie som bär bagen, ofta ytterligare en som bär parasollet till skydd mot solen, samt, i extremfallet, en tredje som ger massage mellan hålen. 
Det går inte fort. Men det kan vara ganska festligt att skåda ett sådant följe på 15-20 personer i alla regnbågens färger. Det ser ut som en blombukett som rör sig över en smaragdgrön fairway. 
För turisten gäller följande råd: Spela på vardagar. Då är det gott om plats på banorna!
 
Varma källor.
Vill man ha varma källor till golfen får man åka antingen till Nya Zeeland eller Island. I båda fallen väntar spännande golfupplevelser. 
Häftigast är Rotorua med - just det - de varma källorna mitt i banan, samt Vestmannaöarna (utanför Islands sydspets) med golfbanan utlagd mellan Atlantkusten och vulkanen Eldfells rykande krater. 
Nya Zeeland lär också ha världens sydligaste 18-hålsbana, Oreti Sands, medan Island länge ansågs ha den nordligaste, Akureyrar.
Det är en beteckning som numera torde kunna tillskrivas Gällivare-Malmberget.
 
Svenskt på Rivieran.
Det finns en svensk golfklubb på Franska rivieran. De 200 medlem-
marna kommer också från Danmark, Norge och Finland. Klubben har rabatt på greenfeen på två banor - Opio-Valbonne och Saint Donat. Varannan vecka anordnas tävlingar. Gäster kan vara med.
Skickligt.
Spanjorerna var med rätta stolta över 1997 års Ryder Cup på Valderrama. Det var en prestation att få tävlingen "utlokaliserad" till en bana som inte ligger på de brittiska öarna.
 
Älska
Las
Vegas
Kommer ni ihåg Stupids, de världsberömda svenska skämtakrobaterna? I åtta år uppträdde gruppen på de finaste hotellen i Las Vegas. Nu har två av akrobaterna övergått till att arrangera golfresor till den stora spelstaden. 
- Det finns 30 golfbanor i Las Vegas. Ytterligare sju är under byggnad, berättar Claes Wahlquist, som återvänt till Halmstad och är den som håller i trådarna på hemmaplan. 
Kvar i Las Vegas är Kent Green, som blivit programchef på det jättestora MGM-hotellet (5000 rum) och har alla de lokala kontakter som behövs. 
- Vi vill slå ett slag för det Las Vegas som vi lärt oss att älska. Få svenskar känner till hur bra det är. Många tror att det bara är ett spelställe. I verkligheten är det ett fantastiskt semestermål för hela familjen, säger Wahlquist, som alltjämt är en smidig man.
En
billig
vinter
i
Spanien
Sven Jönsson från Flädje Golfklubb i Halland är en av de svenska golfare som vinterbor i Almuñecar öster om Malaga på den spanska solkusten. 
- Vi betalar 2 500 kronor i månaden för vardagsrum, kök och två sovrum, berättar han. 
Jönsson och hans vänner har bildat en golfklubb med ett 40-tal medlemmar som en underklubb till svensk-nordiska föreningen i Malaga. 
På sin "hemmabana" i Motril spelar klubben tävling varje måndag klockan nio. Om minst tio personer ställer upp betalar de en greenfee på bara 100 kronor. Klubben har också avtal om greenfeerabatt på några andra klubbar.
Seattle
har
blivit
Amerikas innestad.
Seattle på västkusten blev redan på 90-talet en av USA:s "innestäder" med stor inflyttning. Den är också ett eldorado för golfaren. Det finns mängder av banor, och det är lätt att komma ut. Man kan spela överallt ut att bli påtvingad en golfbil.  
Man betalar från 15 dollars på de billigaste banorna upp till exempelvis 60 dollars på en suveränt fin och omtalad bana som Port Ludlow. Den är uthuggen i regnskogen nära Stilla havet på Olympic Peninsula. Tre-fyra meter höga stubbar av de enorma träden har lämnats kvar, och i dessa har man planterat blommor.
Grupp-
resa
till
Sydney
och
Cairns.
 Winbergs resebyrå i Eslöv är en entusiastisk golfarrangör. Där var man tidigt ute med golfresor till det nya Sydafrika. Nu finns också Australien på programmet. Spel och rundturer i områdena kring Sydney, Brisbane och Cairns ingår. 
Winbeergs tycker det är underbart att ha med golfare att gör:. 
- De är resvana, och gnäller aldrig. 
För den som på egen hand vill ta sig till landet "down under" kan jag berätta att man hittar nästan hur mycket golf som helst. Det finns ett 100-tal banor bara i Sydney!

Det
vack-raste namnet.

Britta´s Bay. Smaka på det.
Ett av de vackraste namnen i golf.
Så kallas en bana på Irlands ostkust, efter platsen där den är belägen.
Fast egentligen, och strikt formellt, är banan döpt till The European Club.
Fy sjutton, så träigt. Namnet alltså. Men banan i sig är oerhört bra.

 
 
 
Färja mitt i golfbanan.
Det går en färja mitt i golfbanan Cannes-Mandelieu på Franska rivieran. Den dras med linor över den 100 meter breda Siagne Riou-floden.
Klubbens heltidsanställde färjekarl ser till att spelarna kommer från tvåans green till treans tee, samt tillbaka från tolfte green till 13:e tee. 
Banan byggdes på initiativ av den ryske storhertigen Mikael för 100 år sedan. Här härjade Europas kungligheter kring sekelskiftet. De använde sig av handicap på upp till 80. Det är liktydigt med golfrundor på omkring 150 slag. 
Än i dag råder något av sekelskiftesatmosfär såväl i det behagfullt åldrade klubbhuset som på banans grönskande fairways. Dessa inramas av täta och höga trädridåer.
Det är en mycket behagfylld upplevelse att spela den alltid välskötta banan.
 

Detta är ett axplock av mina resenotiser i Expressen, Svensk golf mm.


 

Fler skidlänkar:
 
Skidväder

 
Snödjup
 Alpina
 världscupen

 
Ski Magazine
 Skiing
 Pistkartor

 
Brantaste
 backarna

 
*
Enjoy
Today's cartoon
updated five days a week!
All cartoons
copy Ted Goff.
*
 
Video 
Support
special

   Supergolf på Irland
Fotbolls-VM:
Zidande och Materazzi

*
Världen och vi
Machu Picchu, Peru
De mytiska städerna

Världens bästa universitet
*
Här finns:

Golfjour-
nalisterna

*
Litet om hur
man kissar i
Sydafrika

*
Spikrakt!
Förbjuden frukt
*
Fore!

 

Inge Gamming. Journalist. Ski, Golf and World Writer.
 
Minds of  HalmstadRioCape TownSydneyNYCFrisco, and Hong Kong as well as alpine skiing, golf, travel, trade etc. Around the globe around the clock.

INGE
GAMMING
Personuppgifterna på mina sidor är journalistik. Skulle felaktiga uppgifter mot förmodan före-komma är det skönlitteratur.

epost Inge Gamming email      epost Ansi Gamming email

S-30565 Vilshärad (Halmstad), Sweden. +46 35 32170, +46 70 638 8090, +46 31 360 9170.
Swedish chairman of the European Golf Writers Association.
Honorary member of The International Association of Ski Writers.
Former vice president of The Swedish Golf Writers Association.
Member of The Swedish Alpine Journalists Association.

Don't get fooled. This is the real thing. Halländskt ordspråk: Det är ingen konst bara en kan!
Discover for ever - in this new century as well as in the past


 
 

Site Meter