Inge Gamming finns här  *
 Verksamhet: Proffsiga manuskript och texter, språkgranskning,företags- och klubbtidningar, privata och kommersiella websidor mm.
Gammings weblogi - ett exoeriment som finns här >>>

Fullt med spännande länkar i rullgardinsmenyn högst upp

GAMMINGS EXTRA

Torspelarna
Golfjournalisterna

"
Man ska inte
oroa sig för
det man inte
kan påverka"

*
Halmstads Alpinas jubileumsskrift 1978 >>>
*

Psst ...
Sverige under
andra världskriget
Pssst ...
Fenomenal slogan
långt före sin tid
*

"Folket stannar
om regeringen går"

Klassiskt citat
från måndags-
demonstrationerna
i Leipzig och
Dresden före
murens fall 1989.

*
Mandelas
kvinna

- från diktator
till demokrat!

"Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag"
(Ingemar Stenmark)

"Som att köra bil till jobbet med grönt ljus hela vägen."
(Annika Sörenstam om sin 59-rond)

*
Kocktipset!
Buljong!

Bästa regn-
stället - lätt
som en fjäder

Det
smartaste
scorekortet

Långgolfen
och andra notiser
 från  golfhuvudstaden

Golf
 utom-
lands

Skidor -
äventyr och
pister

2012: Bästa banan som Europatouren någonsin spelat på, sa Jamie Donaldson i sitt segertal på Royal Portrush - nu
värd för British Open 2019.
.

Betyg på banorna i Halmstad
- Sveriges golfhuvudstad:
Femstjärnigt:
Tylösands Norra - en av Europas bästa golfbanor, Solheim cupbana 2007, länge rankad etta i Sverige och trea i kontinentala Europa, den bästa av de två 18-hålsbanorna i Tylösand.
Fyrstjärnigt:
Ringenäs blå-gul - 18 omväxlande hål, vidunderlig utsikt.
Tylösands Södra - 18 hål, smal skogsbana, den andra av de två banorna i Tylösand, moderniserad och förbättrad på senare år.
Haverdal - 18 hål, fin hedbana, studs- och rullgolf av brittiskt snitt.
Trestjärnigt:
Holm - 18 hål, bred inlandsbana med stora greener.
Bäckavattnet - 18 hål, kuperad i skogs/parklandskap, avverkningar har med åren gett banan en något utslätad karaktär, avvecklad 2012!
Tvåstjärnigt:
Ringenäs röd - 9 hål, inte i klass med de två andra slingorna på banan.
Enstjärnigt:
Tönnersjö - 18-hålsbanan, intressant 2000-talsdesign som känns modern. Några feltänkta hål drar ner betyget.
Special:
Vilshärad - Tolv korthål, öppna för alla, golfmetropolens enda
seasidebana, en pärla vid havet, dessvärre avvecklad 2019.

Flygstaden - centralt belägen kortbana, särskilt anpassad för spelare med funktionshinder.
Strandtorp - 9 hål i flack, öppen natur mellan motorväg, strand och
camping.
Tönnersjö - niohålsbanan, pay and play vid sidan om 18-hålsbanan.
Nissadalen - pay and play, kuperad och omväxlande niohålsbana.
Haverdal - liten korthålsbana, utöver 18-hålsbanan, med fritt tillträde
för alla.
Golfarenan: Intressanta korthål inbyggda i träningsanläggningen,
sex, nio eller 15 hål.
Nerlagd: Garnisonen - enkel niohålsbana på militärområde.

Bäckavattnets död - 2012, 2019

  Bolaget bakom golfen på Bäckavattnet i Halmstad begärdes hösten 2011 i konkurs. Den vackra banan förefaller räddningslöst förlorad. Nu har man t o m sålt flera av greenerna, bland annat till seasidebanan i Vilshärad. Den ideella golfklubben på Bäckavattnet har för tills vidare hyrt in sig på Skogaby golfklubbs bana. En del medlemmar följde med. Andra gick till Haverdal, Ringenäs, Holm och Tönnersjö.
   Och nu är även banan i Vilshärad borta, ersatt av en anläggning för padeltennis,

Plaskmasters på Bro Hof - 2010

Scadinavian Masters på Bro Hof blev en plaskvåt tävling, pölar överallt, kul att se ändå, men ont om världsstjärnor. Och grattis till segern, Richard S Johnson, härlig kille. Mer om Bro Hof här >>>.

Den besynnerliga golfarenan - 2010-14

Jag har i och för sig inget emot Halmstads golfarena, tro inte det. Att den tidigt väckte betydande lokal ilska är en sak. Det stora eländet är i verkligheten att somligt är i toppklass och somligt ser ut som ett amatörmässigt arkitektjobb.
  Så många miljoner satsade i ett jätteprojekt och en ”multi driving range” som bara erbjuder två slagriktningar – med eller mot den förhärskande vinden.
  Du kan läsa hela min text här: http://www.gamming.se/wp/.
   Min publicerades ursprungligen i augusti 2010. Den har därefter uppdaterats ett antal gånger, senast i december 2012.
  Golfarenans egen info finns på http://golfarenan.se/. Där hävdas bland annat att arenan är världsunik och saknar motstycke – ett påfallande överdrivet påstående.
  Det var invigning 8 juli 2011. Sedan dess har utvecklingen varit positiv med ökad satsning på korthålsbanan, året runtöppen konstgräsgreen, skidspår med konstsnö på vintern mm.

Öppen golf mitt i värsta vintern - 2010

 Snön vräkte ner och och kvicksilvret sjönk som en gråsten. Trots detta lyckades ban"Green" eller "white" ..?ägaren Per Boström hålla Vilshärads golfbana öppen hela vintern. Han plockade fram den vita säsongens "greenklippare" och röjde för allt vad han förmådde. Men även om vintern var unik, så är det inte unikt att Vilshärad på Hallandskusten är fullt spelbar med sommargreener hela året runt.
 - Gräset tar ingen skada, säger Boström, och nu när våren kommit är våra greener minst lika bra som alla andra i Halmstad.

Nya fräcka former i golfen

Lätt och kruving. Tre hjul och några bockade rör ...    Den senaste golfvagnen från Boomerang i Motala är sexig och kurvig som Marilyn Monroe.
 
Med fräckt och nyskapande linjespel är den värd att nomineras till något av de många prestigefyllda designpris som finns.
  Viktigt är dessutom att vagnen tar minimal bagageplats i bilen när den fällts ihop.
  Framhjulet har inbyggd broms.
  Konstruktören heter Öryan Millberg. Förutom att han producerar golfvagnar är han förmodligen den ende singelhandicaparen i världen som spelar golf med enbart träklubbor - numren från ett ända upp till 15!

Årtiondets roligast golfrubrik fanns på förstasidan i Svensk Golf nr 2/2008:
"Lugna ner dig med Helen Alfredsson"
Dumheter från 2009: Dödströtta HBK, Änglarnas målvaktsskandal och den förfärlige mygelhandicaparen - skäms >>>!

Hole in one när eliten tampades
med Vilshärads seasidebana 2008

  Alla de bästa golfspelarna i Halmstad deltog när Vilshärads korthålsmästerskap avgjordes måndagen den 6 oktober 2008. Den läckra seasidebanan med tolv par trehål visade upp sitt bästa ansikte med sol och lagom vind - precis som det ska vara vid havet.
  Dagens händelse var när den populäre Haverdalsinstruktören Anders Israelsson gjorde hole in one under andra spelronden på hål 1.
  Allra bäst bland instruktörerna var dock Ringenäs Göran Tyrsing, som efter de två ronderna var två under par. Det räckte visserligen inte till seger, men dock till tredje plats. Ett slag bättre var ungdomarna Henrik Hilford och Rasmus Olsson, där Henrik sedan vann efter birdie på femte omspelshålet.
  Andra resultat att nämnas är Ringenäs tourpro Oscar Haraldson (ett under par), samt hio-Israelsson, f d tiokamparen Henrik Dagård och f d Bäckavattnetpron Peter Olsson (alla ett över par).
  Det är ganska kul att jämföra med de vanliga klubbgolfarnas seasidemästerskap på Vilshäradsbanan, som två år i följd vunnits på ett resultat lika med banans par (även det utan handicap).
  Länk till Vilshärads seasidemästerskap >>>.

Tylösands styrelse snubblade
och fick problem med spriten -08

Medlemmarna röstade ner Halmstad Golfklubbs förslag till ombyggnad av 17:e hålet på den brömda Norra banan. Vad som kommer i stället, och hur det nu ska bli med 18:e hålet, är ovisst. Nytt schackrande är att vänta, och kanske till sist ett avgörande på nästa årsmöte.
   Det medlemmarna nu vägrat acceptera är en ganska obegåvad amerikanisering av 17:e, helt utan släktskap med den layout som kännetecknar resten av banan.
  Det är svårt att förstå varför styrelsen inte anlitat en erfaren, etablerad banarkitekt inför en så här väsentlig förändring av en världsklassbana.
  Ett genomförande av förslaget skulle sannolikt ha inneburit att Tylösand definitivt förlorat sin förstaplats som Sveriges bästa bana.
  En viss förändring kan behövas, av säkerhetsskäl, men de presenterade idéerna var verkligen inte goda.
  De innebar en katastrofal utarmning av en unik design. Banan skulle då allt mer ha blivit lik 1000 andra nymoderna banor i stället för att att knyta an till den layout som gjort Tylösand till det främsta smycket inom svensk golf.
  Vad skulle man då göra i stället?
  Ja, enbart genom att byta ut den föreslagna vulgärdammen framför 17:e greenen mot ett böljande ljungområde av det slag som finns på Tylösands Södra bana skulle resultatet bli oerhört mycket bättre, och framför allt mera natur-, design- och Tylösandsriktigt.
  Jag vill inte fördjupa mig i ytterligare detaljer. Det handlar som sagt om en golfbana i världsklass, och då är det en uppgift för en golfarkitekt på samma nivå.
 
Man kan ju undra varför Tylösands ledning ville kopiera ett hål från Belfry och ett från Carnoustie när man har en egen stil som fått internationell genomslagskraft.
  Sedan medlemmarna informerats om planerna samlades det ihop hundratals namn på protestlistor, som sedan resulterade i det avvisande medlemsmötet.
  Banan i Tylösand är rankad som etta i Sverige och trea i kontinentala Europa. Risken var uppenbar att den skulle sjunka som en sten om de till synes förhastade ombyggnadsplanerna genomfördes.
  Medlemmarnas reaktion var naturligtvis ett pinsamt nederlag för styrelsen.
  Men det skulle bli värre.
  Ty sedan blev golfkrogen hastigt torrlagd. Mitt i sommaren 2008 förlorade restaurangen på Sveriges finaste golfklubb sitt sprittillstånd. Skälet var att styrelsen anlitat en arrendator som inte klarade samhällets krav.
  Ni kan ju bara tänka er hur det skämtats och ironiserats över detta i Halmstad, inte minst på alla de andra golfklubbarna i stan.
  I grunden är detta dock en högst en allvarlig sak.
  Och det gick alltså från en kalamitet på Tylösand till en ännu grövre på bara några månader. Så det är klart man också får höra medlemmarna diskutera styrelsens kompetens och framtid.
  Det dröjde sedan ända till slutet av juli innan klubben hittade en lösning - och då en tillfällig sådan - som gav restaurangen möjlighet att åter servera starka drycker.

Kejsarens nya kläder - 07080910

Bro Hof heter den nya och oerhört påkostade svenska golfbanan med ambitionen att bli bäst i Europa (vilket alla nya banor tycks ha som målsättning numera). Ligger norr om Stockholm.
  När jag ser på Bro Hof är det som en Floridabana vilket som helst - massor av vatten och bunkrar, platt, platt, platt och inga nya idéer i layouten.
  Må så vara att det säkerligen blir snabba, fina greener och bra finish i övrigt också.
  För mig är det ändå kejsarens nya kläder - samma kända Trent Jones-koncept upprepat ännu en gång.
  När nu ägaren Björn Örås verkar ha hur mycket pengar som helst: Varför valde han då inte en "hetare" arkitekt, någon med fräscha idéer och nytänkande. Som möjligen en Tom Fazio. Eller en Pat Ruddy.
  Det som kunde ha blivit aha! blev nu bara blaha.
  Tillägg: I Golf Digest nr 1/2008 läser jag nu att den kände golfarkitekten Tommy Nordström tycker ungefär som jag om Bro Hof. Han säger bland annat:
  - Det är mycket märkligt att en typisk Floridabana à la Trent Jones, som det finns hundratals världen över, placeras som nummer ett i Sverige (om än bara av Golf Digest). Det är en oerhört artificiell skapelse ... väldigt långt ifrån mina golfideal.
 
Bra talat, Tommy!

Solheim cup på Tylösand 2007:
Hur kunde du tänka så fel, Helen?

 Det gick åt fanders för det långtslående europeiska laget i Solheim cup i Halmstad. Men hur kunde rutinerade kaptenen Helen Alfredsson tänka så fel?
  I golf är det de som slår långt som har en fördel på korta banor. Då kan de nå in på par femmorna på två slag och med precision.
  Genom att sätta upp banan extremt lång - som "Alfie" gjorde i Tylösand - tog hon bort fördelen för Laura och Sophie och Susanne och de andra europeiskor som slår längre än sina amerikanska motståndare.
  Så det är obegripligt - snälla, rara, heta Helen: Varför i all världen gjorde du på det viset?

Solheim cup 2007 på Halmstads stolthet

  Damtävlingen Solheim cup och herrarnas motsvarighet, Ryder cup, är den internationella golfens största tävlingar. Damerna spelar udda år och herrarna jämna.
   Ryder cup 2006 avgjordes på K-Club, Irland. Detta är den maffigaste och mest påkostade av de båda cupbanorna, medan Halmstads Tylösands Norra är den bästa av de två, rankad trea i kontinentala Europa och - givetvis - etta i Sverige före Barsebäck och Falsterbo.
  Solheim cup 2007 i Halmstad spelades 14-16 september. USA vann enkelt.

Bäckavattnet räddades - f d pamp
blev ny ordförande - 07

Krisdrabbade Bäckavattnets Golfklubb i Halmstad räddades våren 2007 av att ett privat bolag tog över bana och drift. Klubben lever vidare och att medlemmarna kan fortsätta att spela på banan.
  Priset är att medlemsavgiften drog i väg till 4300 kronor om året. Dock bibehölls det fria spelet på grannklubbarna Holm och Skogaby.
 De nya ägarna är Ann och Per Lilliefelth, som redan tidigare äger den mark som Bäckavattnet hittills arrenderat för sin bana. Priset de betalar för Bäckavattnet är elva miljoner.
  Ny ordförande i klubben är f d kommunrådet Bengt Ekberg (s) - pensionär och helt nybörjare i golf, men van att svinga en klubba. Han blev golffrälst på gamla dar när han som politiskt ansvarig arbetade med att få Solheim cup till Halmstad.

Utrensning på Ringenäs i Halmstad - 0607

Nya bunkrar - radikal förändring av hål gul 8.Det blev starka reaktioner på Ringenäs Golfklubb i Halmstad mot spelrättsavtalet med de nya ägarna.
 Avtalet innebär att årsavgiften höjts med mer än 500 kronor.
  Uppenbarligen tycker medlemmarna att de som förhandlat för klubben gjort ett dåligt jobb. Alla tre förhandlarna, däribland klubbens ordförande Jan Sjöberg, avpolletterades från alla sina uppdrag vid årsmötet i februari. Sjöberg fick lämna ordförandeposten i klubben till Anita A-son Strandahl.
   På ett annat plan händer viktiga saker på Ringenäs. Pierre Fulcke har gjort en genomgång av de 27 hålen på banan. De flesta av hans åtgärdsförslag förefaller bra - några är mindre väl genomtänkta.Nya stora bunkrar på hål gul 5.
  De nya ägarna på banan har börjat förverkliga de bästa bitarna ur Fulckes paket. Det innebär att flera hål på den gula niohålsslingan försetts med nya och spännande bunkerlandskap. Nästa steg blir att modernisera blå slinga.

Skåne fick gehör för angrepp mot slopen

Nu förbättras det omdiskuterade och hårt kritiserade slopesystemet inom golfen. Skånes Golfförbund har kommit med förslag som ska minska skuillnaden i antalet handicapslag mellan olika banor. I dag finns en orimlig situation där nästan alla golfare på de flesta banor får ett antal extraslag utöver sin "riktiga" handicap. Med tiden ska spelarnas handicap återigen bli hela tal - inte längre några decimaler. Flera distriktsförbund har tidigare försökt få bort slopesystemet, men misslyckats med detta. Nu verkar det komma ändringar som kan få systemet att fungera på någorlunda ett vettigt sätt.
  >>> Skylten finns på Båstads Golfklubb. I Skåne.

Ingen stereotyp 90-talsdesign

Årets golfklubb 2006 är Delsjö, som får utmärkelsen bland annat för en miljöriktig renovering av ålderstigna greener.
  Golfjournalisterna skriver dessutom i motiveringen att Delsjö GK:s arbete inrymmer en modern bandesign som är ett stort steg framåt jämfört med den stereotypa 90-talslayout som kännetecknat ny- och ombyggnad av svenska golfbanor långt in i 2000-talet.
  En svår öronsjukdom tycks ha drabbat Sveriges golfare. Hur ska man annars förklara att så många går omkring på banorna och håller sig för ena örat ..?

Den fula ankungen fick skrud

Golfjournalisterna utsåg Björkliden till Årets golfklubb 2005. Detta är en kontroversiell och förut illa sedd ”brevlådeklubb” som med tiden blivit accepterad och väckt beundran i vida kretsar.
  Golfjournalisterna skrev i sin motivering att ingen annan klubb har lockat så många människor till golfen som Björkliden. Många av de drygt 40000 svenskar som funnits i medlemsregistret skulle förmodligen aldrig ha närmat sig golfen om inte en klubb av Björklidens slag funnits.
 Lång näsa: Hybriden var 2005 års golfklubba. Ganska häftig - flera av de nya modellerna såg ut som long noose-klubborna i Skottland på 1800-talet.

RM i golf: Nytt för seniorpar

Golfens RM (Riksmästerskapet) fick år 2003 ett nytt inslag som genast blev succé. Det var efter initiativ i Svensk Golf av denna sidas redaktör, Inge Gamming, samt tungt agerande av RM-generalen Ola Öquist, som seniorpar fick en egen äkta makeklass när RM avgjordes i Norrbotten och Västerbotten 2003.
  Tidigare spelade alla äkta makar/sambor av alla åldrar i en enda klass. Det innebar att äldre par hade svårt att klara hcpgränsen för att komma med. Den nya klassen fanns också med när RM spelades i Göteborg 2004, men en arragörstabbe gjorde att den var på väg att tappas bort från 2005 års RM i Närke. Men tävlingen  räddades, och kom t om att spelas på distriktets bästa bana - Örebro, som därmed påtog sig två tävlingar (också far och son).
  Golfens RM omfattar i övrigt singeltävlingar för alla årsklasser från 35 och uppåt, samt partävlingar mor och dotter, far och son och två generationer.

Elvagnen erövrar Europas golfbanor -
Svensk Golfs arkiv/utrustningsnummer 04 -  golf.se >>>

Golf-
Forden >>>

- jo, den är ny. Inte gammal, utan en ordinär elgolfbil med retroskal.
  Prototyp - ej i standardsorti-mentet. Men ganska kul.
  Från Melex.
<<< Mjuk-
Golf

- också en helt vanlig elgolfbil, men försedd med kaross i modern tvålkoppsform.
  Prototyp som kanske blir framtidens golfbil.
  Även den från Melex.

I de hemskaste väder:
 Det nya superlätta regnstället

Alla vi som spelar golf i de hemskaste väder önskar oss det perfekta regnstället. Nu har jag hittat det. Tror jag: StayDri heter det. Helt enkelt ett snäpp bättre!
  Efter många år i Gore-Tex använder jag nu detta omtalade ny- zeeländska regnställ. Det är så tunt, så lätt och så smidigt så det känns som om det nästan inte finns.
  Knepet är en väv av så tunna trådar att en enda tråd, som räcker ända upp till toppen av Mount Everest, ryms i en tesked.
  Det finns i och för sig finns många regnställ som håller torrt och är ganska bekväma. Moderna superställ med Gore-Tex o dyl uppfyller höga krav. Vi golfare är beredda att lägga tusentals kronor på denna utrustningsdetalj.
  Och egentligen har dessa produkter bara ett fel. Ja, utöver priset: De är tunga och utrymmeskrävande i golfbagen. Särskilt om man har bärbag.
  Hittills är mitt intryck av StayDri mycket gott. Faktiskt i klass med det bästa regnställ jag någonsin haft. Det köpte jag i april 1992. Sedan hade jag det i golfbagen i över sex månader utan att det över huvud taget regnade en enda gång.
  DET kallar jag bra. Bättre än så kan det kanske inte bli ...

(dubblerad - texten finns också på min seniorsida)

Importör av StayDri är
>>> Intertrade Golf

Till toppen av sidan

"Jag slår inte så långt, men ganska snett"
(Golfare med självinsikt)

Golfens maratonlopp
Långgolf Bilden visar segraren Martin Persson med alla scorekorten från långgolfen i Halmstad när han vann för några år  sedan.
  Tävlingen är ett golfens maratonlopp. Under fem dagar spelar deltagarna ungefär 140 golfhål i Halmstad. Intresset har ökat sedan Halmstad utsetts till Sveriges bästa golfstad.
  Många har upptäckt att det är ett fynd bara att få spela alla dessa banor med bokade starttider för en avgift på litet drygt 1000 kronor.
  I tävlingen har man hittills spelat samtliga 36 hål på Tylösand, de 27 hålen på Ringenäs, 18 hål på vardera Bäckavattnet, Haverdal och Holm, tolv på Vilshärad och nio på Garnisonen. Många av spelarna återkommer år efter år.
  En trogen långgolfare är Leif Larsson, känd från radiosporten. Han har varit med alla år utom det första. Detsamma gäller hans hustru Ylva, som dessutom vunnit tre gånger.
   Mer långgolf här >>>
Lustig blomma Äv
en
ty
rs
go
lf

Äventyrsgolf är en lustig blomma i den svenska golfträdgården. Den finns i Tylösand, där Håkan Lindgren byggt en bana som varken är bangolf eller "riktig" golf, men innehåller mycket av bådadera. De tolv hålen är utlagda runt hans sambo Susanne Leuhusens restaurang Punch. Miljön är en märklig blandning av svenska tallar och nyplanterade tropiska palmer. För kvällsspel står lysande pollare som "150-pinnar". Hålen är upp till 20 meter långa. Man spelar bara med putter, men det finns ändå många inslag från den stora golfvärlden. Man kan gå out och i vatten och måste ta hänsyn till lutningar och ruff. Alla hålen är kopierade från Halmstads olika golfbanor.

Till toppen av sidan

Golf utomlands

Smartaste scorekortet
 


 

Fler skidlänkar:
 
Skidväder

 
Snödjup
 Alpina
 världscupen

 
Ski Magazine
 Skiing
 Pistkartor

 
Brantaste
 backarna

 
*
Enjoy
Today's cartoon
updated five days a week!
All cartoons
copy Ted Goff.
*
 
Video 
Support
special

   Supergolf på Irland
Fotbolls-VM:
Zidande och Materazzi

*
Världen och vi
Machu Picchu, Peru
De mytiska städerna

Världens bästa universitet
*
Här finns:

Golfjour-
nalisterna

*
Litet om hur
man kissar i
Sydafrika

*
Spikrakt!
Förbjuden frukt
*
Fore!

 

Inge Gamming. Journalist. Ski, Golf and World Writer.
 
Minds of  HalmstadRioCape TownSydneyNYCFrisco, and Hong Kong as well as alpine skiing, golf, travel, trade etc. Around the globe around the clock.

INGE
GAMMING
Personuppgifterna på mina sidor är journalistik. Skulle felaktiga uppgifter mot förmodan före-komma är det skönlitteratur.

epost Inge Gamming email      epost Ansi Gamming email

S-30565 Vilshärad (Halmstad), Sweden. +46 70 638 8090.
Swedish chairman of the European Golf Writers Association.
Honorary member of The International Association of Ski Writers.
Former vice president of The Swedish Golf Writers Association.
Member of The Swedish Alpine Journalists Association.

Don't get fooled. This is the real thing. Halländskt ordspråk: Det är ingen konst bara en kan!
Discover for ever - in this new century as well as in the past


 

 

  


 

Site Meter